Ha túl olcsónak tűnik egy ingatlan az mindig gyanús, avagy látatlanban ingatlant vásárolni hazárdjáték

Az elmúlt időszakban több internetes portál megírta, hogy új jelenségként professzionálisnak tűnő megoldásokkal csalók lakásvásárlásnak álcázva csalnak ki nagyobb összegeket jóhiszemű vevőktől. Valamiért azonnal ez jutott eszembe, amikor egy ügyfél elmesélte az alábbi, számomra szintén aggályosnak tűnő megoldást.

Egy faktor cég eladásra hirdet lakásokat egy jó nevű ingatlanirodán keresztül. Az ügyfeleknek az ingatlan vételárának 10%-át kell foglalóként letenniük, ennek cserébe kapnak egy listát, amin lakások szerepelnek. Erről a listáról választhatnak, de az adott lakást nem tekinthetik meg. Amennyiben a kiválasztott lakással kapcsolatban az adott ügyfél a leggyorsabb jelentkező, akkor övé a lakás. Nyilván nem azt állítom, hogy ez az eljárás bűncselekmény lenne, avagy egyenértékű lenne az interneten megírt csalási módszerrel, de azért egy jóhiszemű vevő számára több buktatót is rejt.

Látatlanban ingatlant vásárolni hazárdjáték akkor is, ha egyébként minden jogszerűen zajlik.


Egy felújítás vagy átalakítás milliókba kerülhet akkor is, ha csak mondjuk a fal színe, vagy a csempe nem tetszik valakinek. Komoly, nem várt kiadást jelenthet azonban, ha például a falak beáztak, az elektromos hálózat zárlatos, a fűtési rendszer nem működik, a radiátorok kilyukadtak, soroljam még.

 

 

 

 

Jóhiszemű vevők azonban azzal sincsenek általában tisztában, hogy amennyiben a hitelt nem fizető adós a faktorcég felszólítására a lakás önként nem hagyja el, abban az esetben a lakás kiürítés iránt peres eljárást szükséges indítani, amely évekig húzódhat. Kizárólag egy ilyen eljárást lezáró ítélettel – amelyben a bíróság a jogalap nélküli birtokost a lakás elhagyására kötelezi -, kezdeményezhető ugyanis a végrehajtás, azaz a jogszerű kilakoltatás.

Miután ügyfelem figyelmét felhívtam ezen kockázatokra, rögtön átértékelte a lehetőséget.

Call Now Button