Civil szervezet alapítása ügyvédi segítség nélkül

A birosag.hu oldalon a civil szervezetek alapításához formadokumentumok kerültek publikálásra, amely alapján ügyvédi segítség nélkül könnyedén lehet új civil szervezeteket, akár egyesületet alapítani gondolná naivan az ember. Mégis, hol rejlik akkor a buktató?

A formanyomtatványok egyrészt nem tökéletesek. A tapasztalatok alapján a kizárólag a forma nyomtatványok kitöltésével benyújtott kérelmet nem fogadja el a bíróság, azzal kapcsolatban több hiánypótlást is kibocsát.

A formanyomtatványok továbbá kizárólag egy féle módot tartalmaznak az adott civil szervezet működésére, holott a Polgári Törvénykönyv számos újítást megenged már. Tudta például, hogy ügyvezető is elláthatja már egy egyesület képviseltét?

Tudta például, hogy egy egyesület alapszabályát meghatalmazással is alá lehet írni, azaz valójában nem kell egyszerre 10 embernek egy helyen tartózkodnia?

Mindezek alapján véleményem szerint célszerűbb ügyvédi segítséget igénybe venni, amennyiben nem óhajt valaki hiánypótlásokba belefutni, vagy ezeket megelőzve a jogszabályok rendelkezéseit tanulmányozni és azok alapján a nyomtatványokat helyesbíteni.

Call Now Button